luni, 5 octombrie 2020

Viza de ședere pe tertitoriul României

CONTACT AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU CETĂŢENIE



ANUNȚ privind calendarul sesiunilor de depunere a jurământului de credință la sediul ANC din București pentru solicitanții care au optat pentru stabilirea domiciliului în România și a căror cerere a fost aprobată prin ordin al președintelui ANC 

Pentru a veni în sprijinul solicitanților care au optat pentru stabilirea domiciliului în România privind depunerea jurământului de credință și cărora le-au fost aprobate cererile de dobândire/redobândire a cetățeniei române, președintele ANC, Dna. Gabriela LENGHEL, a dispus creșterea substanțială a numărului de sesiuni/ceremonii de depunere a jurământului de credință față de România în următoarea perioadă.

Ceremoniile de jurământ vor avea un număr de persoane per sesiune adecvat pentru a se asigura distanțele  recomandate și normele sanitare în contextul pandemiei Covid 19 și în conformitate cu prevederile legale.

Având în vedere politica de transparență decizională și eficientizarea utilizării resurselor proprii, vă aducem la cunoștință noul calendar de depunere a jurământului de credință față de România pentru perioada ianuarie – martie 2021:

 Vezi Sursa AICI

PREZENTARE AUTORITATEA NATIONALA PENTRU CETATENIE

Întrebare: Cum puteți afla informaţii despre stadiul soluționării dosarului depus la ANC?

Răspuns: Informaţiile legate de stadiul soluţinării pot fi vizualizate, pe baza numărului de dosar, accesând site-ul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (http://cetatenie.just.ro)  – rubrica Stadiu Dosar, conform articolului de lege în baza căruia a fost depusă cererea de acordare / redobândire a cetăţeniei române, după cum urmează:

Articolul 8      http://cetatenie.just.ro/index.php/ro/centru-de-presa-2/dosar-articol-8

Articolul 8^1  http://cetatenie.just.ro/index.php/ro/centru-de-presa-2/dosar-articol-8-1

Articolul 8^2  http://cetatenie.just.ro/index.php/ro/centru-de-presa-2/dosar-articol-8-2

Articolul 10    http://cetatenie.just.ro/index.php/ro/centru-de-presa-2/dosar-articol-10

Articolul 11    http://cetatenie.just.ro/index.php/ro/centru-de-presa-2/dosar-articol-11

De asemenea, informaţiile legate de stadiul dosarului pot fi primite şi în urma unei petiții adresate ANC cu indicarea numărului dosarului, precum și a celorlalte date de identificare cerute de legea petitiilor.


Vezi și ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Adresă:  Str. Smârdan, nr. 3, sector 3, Bucureşti, cod postal 030071

Telefon:  ANC vă pune la dispoziţie telefonul  – robot apelabil la numărul 021/201.93.55.

FAX:  021/315.35.43

Email: cabinetanc@just.ro Adresă pentru corespondenţă interinstituţională.

cetatenie@just.ro   Adresă pentru petiții și informații cu caracter general.

presa.anc@just.ro  Adresă pentru relaţía cu mass-media. Purtător de cuvânt: Gelu-Mugurel Dascălu. Numere de telefon destinate relației cu mass-media: 021.201.93.99.

buletin.anc@just.ro Adresă pentru primirea in format electronic a copiei dupa cartea de identitate

Linia TelVerde Anticorupție a ANC:

0800.800.148  program linie TELVERDE: 09.00 – 18.00  apelurile telefonice sunt înregistrate

În cazul în care nu doriţi înregistrarea apelului, sesizările pot fi transmise în format electronic la adresa de email: telverdeanc@just.ro

Program de lucru Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie:  

luni – joi, între orele 0830-1700;   vineri, între orele 0830-1430.

Program de lucru cu publicul:

  • luni 8:30 – 14:00 – program de lucru cu petenți;
  • marți 8:30 – 14:00 – program de lucru cu petenți;
  • miercuri 8:30 – 14:00 – program de lucru cu petenți și avocați;
  • joi 8:30 – 14:00 – programul de lucru cu petenți;
  • vineri 8:30 – 13:00, programul de lucru cu avocați;

 

Program de lucru pentru depunere şi înregistrare dosare:

  • luni, marți, miercuri, 08:30 – 12:00 și 13:00 – 16:00
  • vineri, între orele 0830 – 1300;

Program de lucru cu publicul Birouri teritoriale:

  • luni – joi, între orele 0830-1500;
  • vineri, între orele 0830-1400.

La birourile teritoriale depun cereri doar cetăţenii care şi-au pierdut cetăţenia din motive neimputabile lor sau le-a fost retrasă fără voia lor, în baza art.11 din Legea cetăţeniei nr.21/1991, republicată.

Reprezentarea prin mandatar cu procură specială şi autentică în vederea depunerii cererilor de acordare, redobândire şi renunţare la cetăţenia română va fi permisă numai în cazul în care mandantul se află într-o situaţie medicală cu caracter permanent care determină imposibilitatea deplasării la sediul instituţiei, fapt dovedit cu acte medicale care vor însoţi procura. Mandatarul este soţul /soţia sau rudă până la gradul 4 inclusiv cu mandantul.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Programul de audienţe al conducerii Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie

  • Gabriela LENGHEL – Președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie – miercuri – între orele 1300 –  1400
  • Gina-Daniela DAMASCHIN – Director al Direcției secretariatul tehnic al Comisiei pentru cetățenie – marți – între orele 1300 – 1400

Procedura de înscriere în audienţă

Înscrierile în audienţă se vor face utilizând unul dintre următoarele formulare-tip:

Cerere înscriere in audienţă la Preşedintele ANC (descarca documentul in format ), – timp mediu de completare: 7 minute

Cerere înscriere în audienţă la Directorul Direcției secretariatul tehnic al Comisiei pentru Cetățenie (descarca documentul in format ) – timp mediu de completare: 7 minute.

Cerere înscriere în audienţă la Directorul Direcției Contencios și Relații Publice (descarca documentul in format ) – timp mediu de completare: 7 minute.

  1. la registratura ANC, formularul pentru înscriere în audienţă va fi completat şi depus de către solicitant;
  2. prin fax, formularul pentru înscriere în audienţă va fi completat şi transmis pe numărul de fax 021/315 35 43;
  3. prin e-mail , formularul pentru înscriere în audienţă va fi completat şi transmis pe adresele: cabinetanc@just.ro sau   cetatenie@just.ro;
  4. prin poștă, formularul pentru înscriere în audienţă va fi completat şi transmis pe adresa Mun. București, str. Smârdan nr. 3, sector 3.

Solicitanţii vor fi anunţaţi cu privire la data şi detaliile audienţei, în scris sau telefonic, la adresa de corespondenţă sau numărul de telefon menţionate în solicitare.

Dacă solicitantul nu se prezintă la ora şi data programată şi nu notifică faptul că se află în imposibilitatea de a se prezenta, pentru o nouă înscriere în audienţă se va relua întreaga procedură.

Adresele şi datele de contact ale birourilor teritoriale:

  • IAŞI – şos. Naţională nr.43; cod poştal: 700237 (lângă sediul Avocatului Poporului – Iaşi);
  • GALAŢI – str. Vadul Sacalelor nr. 6, judetul Galati; cod poştal: 800025 (în sediul ORC de pe lângă Tribunalul Galaţi);
  • SUCEAVA – str. Parcului nr. 2 (în sediul ONRC  de pe lângă Tribunalul Suceava).

Activitățile în relația cu publicul de la Registratura ANC și de la Birourile Teritoriale din Galați, Iași, Suceava, sunt monitorizate video în vederea asigurării transparenței instituționale precum și pentru prevenirea oricăror fapte de natură penală.

Responsabil cu protecţia datelor cu caracter personal din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie este dna. Daniela Olaru. Contact responsabil cu protecţia datelor cu caracter personal: gdpr.anc@just.ro  Vezi Sursa AICI



Document de permis de ședere în România



Permisul de ședere în România este un document care îi permite titularului să locuiască legal în România. În funcție de tipul său și de motivul pentru care a fost emis, acesta poate permite sau interzice alte activități, cum ar fi desfășurarea de activități .

Permisul de munca  Activitatea profesionala a cetatenilor straini pe teritoriul national poate fi desfasurata numai in temeiul unui aviz de angajare sau autorizatii de muncaDreptul de sedere temporara in scop de munca poate fi prelungit cu o anumita perioada de timp.
Pentru strainii care isi desfasoara munca in baza autorizatiei de munca, nu mai este necesar avizul IGI, obligatorie fiind doar aprobarea Centrului National de Vize pentru viza de lunga sedere pentru angajare. In termen de 60 de zile de la obtinerea autorizatiei de munca, trebuie facuta solicitarea pentru obtinerea vizei de lunga sedere pentru munca. In caz contrar, valabilitatea autorizatiei va expira .   Tot acesta trebuie sa pastreze documentul pentru a dovedi ca angajarea cetateanului strain s-a facut in baze legale. Angajatul are obligatia de a pastra, in permanenta, o copie legalizata a autorizatiei de munca sau a permisului de sedere in scop de munca.   Autorizatia de munca poate fi obtinuta numai de catre angajator, persoana fizica sau juridica, in baza unor documente depuse la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari


Potrivit reglementarilor Uniunii Europene, orice cetatean comunitar sau cetatean SEE beneficiaza de aceleasi drepturi in munca, aplicabile cetatenilor romani, prin urmare acestia nu au nevoie de autorizatie de munca. In cazul strainilor, membri ai statelor terte, munca in Romania poate fi prestata doar prin obtinerea autorizatiei de munca, ulterior fiind necesara si obtinerea unei vize de lunga sedere pentru munca si a unui permis de sedere.

Tipuri de permise de ședere

Guvernul României eliberează următoarele tipuri de permise de ședere:

  • Permis de ședere pe termen lung, cunoscut și local ca:
    • Permis de ședere pe termen lung
  • Permis de ședere temporar, cunoscut și local ca:
    • Permis de ședere temporară
  • Card de rezidență permanentă, cunoscut și local ca:
    • Carte de rezidență permanentă
  • Cartea albastră a UE, cunoscută și local ca:
    • Cartea albastră a UE
  • Permis unic, cunoscut și local ca:
    • Permis unic
  • Permis de ședere în scopul detașării, cunoscut și local ca:
    • Permis de ședere în scop de detașare
  • Certificat de înregistrare, cunoscut și local ca:
    • Certificat de înregistrare
  • Card de rezidență pentru membrii de familie ai cetățenilor UE, cunoscut local și sub denumirea de:
    • Carte de rezidență pentru membrul de familie al unui cetățean al Uniunii
  • Card de ședere pentru un membru de familie al unui cetățean al Confederației Elvețiene, cunoscut și local ca:
    • Carte de rezidență pentru membrul de familie al unui cetățean al Confederației Elvețiene
  • Card de ședere permanentă pentru membru de familie al unui cetățean al UE, cunoscut și local ca:
    • Carte de rezidență permanentă pentru membrul de familie al unui cetățean al Uniunii
  • Card de ședere permanentă pentru un membru al familiei unui cetățean al Confederației Elvețiene, cunoscut și local ca:
    • Carte de rezidență permanentă pentru membrul de familie al unui cetățean al Confederației Elvețiene
Sursa info Permis de Ședere



Vezi și
VIRUSUL - SPAIMA OMENIRII
PERMISUL DE ȘEDERE
Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase
Fii propriul tău nutriționist
Planet REBOOT
Ttatăl fondator al Uniunii Europene.
Colonizarea de pe Marte !
Ne pregătim pentru Marte
Robot pe Marte
Ce să mai citim?
Tatăl fondator al Uniunii Europene.
Colonizarea de pe Marte !
Ne pregătim pentru Marte
Colonizarea Marte poate determina umanitatea să-și modifice ADN-ul ?
Cine mai urăște să poarte mască?




Condiţii de intrare pe teritoriul României

NOTĂ: Condiţiile care trebuie întrunite pentru a vă fi permisă intrarea în România

·         A se avea în vedere faptul că potrivit dispoziţiilor cadrului normativ naţional, deţinerea unei vize, acolo unde este cazul, nu garantează intrarea posesorului pe teritoriul naţional. Pentru a vă fi permisă intrarea în România, la controlul efectuat la punctele de trecere a frontierei de stat, aveţi obligaţia de a face dovada întrunirii condiţiilor corespunzătoare.

·         IMPORTANT! În conformitate cu prevederile art. 23 alin. (1) din OUG nr.194/2002, republicată cu modificările și completările ulterioare, la intrarea pe teritoriul României, vor fi verificate atât valabilitatea vizei dumneavoastră, cât şi durata şederilor efectuate anterior. Intrarea şi şederea în România vă vor fi permise doar pentru durata înscrisă în viza pe care o deţineţi şi doar dacă şederile dumneavoastră anterioare, cumulate, nu depăşesc durata maximă permisă, de 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile, prin raportare la data la care doriţi să intraţi în România.

·         În conformitate cu prevederile art. 6 alin. 1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 , intrarea pe teritoriul României poate fi permisă străinilor care îndeplinesc următoarele condiţii:

o    a) posedă un document de călătorie valabil, în care urmează să fie aplicată viza, eliberat în ultimi 10 ani, iar valabilitatea acestuia trebuie să depăşească valabilitatea vizei solicitate cu cel puţin 3 luni. Documentul valabil de trecere a frontierei trebuie să fie acceptat de statul român;

o    b) posedă viză sau permis de şedere acordate în condiţiile legislaţiei în vigoare sau, după caz, posedă orice autorizaţie care conferă titularului drept de tranzit ori de şedere pe teritoriul României în baza actelor normative ale Uniunii Europene, obligatorii şi aplicabile pentru România, dacă prin înţelegeri internaţionale nu s-a stabilit altfel;

o    c) prezintă, în condiţiile legislaţiei în vigoare, documente care justifică scopul şi condiţiile şederii lor şi care fac dovada existenţei unor mijloace corespunzătoare atât pentru întreţinere pe perioada şederii, cât şi pentru întoarcerea în ţara de origine sau pentru tranzitul către alt stat în care există siguranţa că li se va permite intrarea;

o    d) prezintă garanţii că li se va permite intrarea pe teritoriul statului de destinaţie sau că vor părăsi teritoriul României, în cazul străinilor aflaţi în tranzit;

o    e) pe numele lor nu sunt introduse semnalări în Sistemul Informatic Naţional de Semnalări în scopul refuzului intrării pe teritoriul statului român;

o    f) pe numele lor nu sunt introduse semnalări în Sistemul de Informaţii Schengen în scopul refuzului intrării;

o    g) nu au încălcat anterior, în mod nejustificat, scopul declarat la obţinerea vizei sau, după caz, la intrarea pe teritoriul României ori nu au încercat să treacă frontiera României cu documente false;

o    h) nu sunt semnalaţi de autorităţile competente că prezintă un pericol pentru apărarea şi securitatea naţională, ordinea şi sănătatea publică.

·         Cetăţenilor străini - membri de familie ai cetăţenilor români, precum şi străinilor titulari ai unui drept de şedere pe termen lung pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene li se permite intrarea pe teritoriul României fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute la lit. c) şi d) menţionate mai sus.

·         Anunț important - restricţii în contextul pandemiei de COVID-19 : Ca parte a măsurilor de reducere a răspândirii COVID-19, anumite state ale Uniunii Europene au introdus restricții temporare de călătorie, inclusiv la anumite frontiere între aceste state. În funcție de evoluția situației epidemiologice atât în interiorul, cât și la exteriorul UE, restricțiile de călătorie pot fi eliminate sau reintroduse. Toți călătorii sunt responsabili pentru verificarea restricțiilor de călătorie existente înainte de deplasare. Deținătorii de vize nu sunt îndreptățiți în mod automat să intre pe teritoriul României și trebuie să respecte restricțiile de călătorie impuse. În eventualitatea în care îmbarcarea către România sau intrarea în România pentru scopul deplasării nu este permisă, ori dacă titularul vizei este plasat în carantină sau în auto-izolare, taxa de procesare a vizei nu se returnează. La intrarea în România trebuie dovedită necesitatea deplasării în România, în contextul pandemiei.


V     Vezi sursa info despre Viza de Intrare in Rămânia


https://chisinau.mae.ro/node/749  

 Tipuri de vize de lungă şedere:

Vizele de lungă şedere se acordă în funcţie de activitatea ce urmează a fi desfăşurată în România. Scopurile pentru care pot fi eliberate vizele române de lungă şedere, sunt următoarele:   

·         Desfăşurarea de activităţi economice (simbol D/AE) – viza poate fi eliberată în favoarea străinilor care urmează să desfăşoare pe teritoriul României activităţi economice organizate şi reglementate prin legi speciale;

·         Desfăşurarea de activităţi profesionale (simbol D/AP) – viza poate fi eliberată în favoarea străinilor care urmează să exercite pe teritoriul României profesii liberale reglementate prin legi speciale;

·         Desfășurarea de activități comerciale (simbol D/AC) – viza poate fi eliberată în faovarea străinilor care sunt acţionari ori asociaţi, cu atribuţii de conducere sau de administrare, ai unor societăţi comerciale, persoane juridice române, care urmează să realizeze o investiţie în România;

·         Angajare în muncă (simbol D/AM) -  viza poate fi eliberată în favoarea străinilor care urmează să se încadreze în muncă, pe teritoriul României, la un angajator. Acest tip de viză atestă şi dreptul de muncă al străinului pe teritoriul României. Viza de lungă şedere pentru angajare în muncă se acordă şi în cazul persoanelor care urmează a călători în România pentru angajare în muncă în calitate de lucrător sezonieri.

·         Detaşare (simbol D/DT) -  viza poate fi eliberată în favoarea străinilor calificaţi, angajaţi ai unei persoane juridice cu sediul în străinătate, care urmează să desfăşoare activităţi în muncă pe teritoriul României, în condiţiile legii;​

·         Studii  (simbol D/SD)- viza poate fi eliberată în favoarea  străinilor care urmează să intre în România pentru a urma cursuri în învăţământul preuniversitar, universitar sau postuniversitar, după caz, ori pentru obţinerea unor titluri ştiinţifice în cadrul instituţiilor de stat sau particulare acreditate, potrivit legii. Acest tip de viză se acordă străinilor - studenţi, stagiari, elevi, sau celor care participă la un program de schimb de elevi sau proiect educaţional. Acest tip de viză se acordă şi străinilor acceptaţi la studii în baza documentelor internaţionale la care România este parte.​

·         Calitatea de student o au străinii acceptaţi la studii de către o instituţie de învăţământ de stat sau particulară, acreditată ori autorizată provizoriu potrivit legii, inclusiv pentru participarea la cursuri de doctorat precum şi stagiarilor care participă la un program de formare profesională neremunerată.

·         Calitatea de elev o are străinul care a fost acceptat de o unitate de învăţământ preuniversitar de stat sau particulară, acreditată ori autorizată provizoriu potrivit legii, în cadrul unui program de schimb de elevi sau al unui proiect educaţional. Străinii care participă la un program de schimb de elevi sau proiect educaţional trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 13 şi 19 ani.

·         Calitatea de stagiar o are străinul care are o diplomă de învăţământ superior sau care urmează un ciclu de studii care conduce la o diplomă de învăţământ superior şi care este admis pentru un program de formare în vederea dobândirii de cunoştinţe, de practici şi de experienţă într-un mediu profesional.

·         Reîntregirea familiei (simbol D/VF) – viza poate fi eliberată în favoarea străinilor care urmează să intre în România în scopul redobândirii unităţii familiale;

·         Activităţi religioase (simbol D/AR) – viza poate fi eliberată în favoarea străinilor care urmează să intre în România pentru a desfăşura activităţi în domeniul cultelor recunoscute, la cererea acestora;

·         Activităţi de cercetare ştiinţifică (simbol D/CS)- viza poate fi eliberată  străinilor care urmează să intre în România pentru desfăşurarea de activităţi de cercetare ştiinţifică, în baza avizului Ministerului Cercetării şi Inovării şi al Inspectoratului General pentru Imigrări.​

·         Alte scopuri ce nu contravin legilor române (simbol D/AS).

·                     3. Documente justificative  necesare pentru obţinerea vizei tip D,  în funcţie de tipul activităţii ce urmează a fi desfăşurată în România:

1. Activităţi economice - D/AE:

·         dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute de legea specială;

·         asigurare medicală pe perioada valabilităţii vizei;

·         certificat de cazier judiciar sau alt document cu aceeaşi valoare juridică, eliberat de autoritățile din statul de domiciliu sau reședință și, după caz, apostilat sau supralegalizat.

·    
2.  Activităţi profesionale – D/AP:

·         dovada îndeplinirii condiţiilor legale de exercitare a profesiilor respective;

·         dovada faptului că în ţara de origine practică o profesie similară cu cea pe care intenţionează să o desfăşoare în România;

·         asigurare medicală pe perioada valabilităţii vizei;

·         certificat de cazier judiciar sau alt document cu aceeaşi valoare juridică, eliberat de autoritățile din statul de domiciliu sau reședință și, după caz, apostilat sau supralegalizat

·                      

3. Activităţi comerciale - D/AC:

·         aviz tehnic de specialitate pe planul de afaceri al investitorilor străini 

·                     NOTA:  În conformitate cu dispoziţiile art.3 alin.(2) lit. C pct.23 din Hotărârea Guvernului nr.23 din 12 ianuarie 2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) „acordă un aviz tehnic de specialitate asupra planului de afaceri al investitorilor străini, în vederea obţinerii vizei de lungă şedere în România pentru desfăşurarea de activităţi comerciale”.

În consecinţă în vederea obţinerii avizului tehnic vă recomandăm să va adresaţi MMACA.

 

·         asigurare medicală pe perioada valabilităţii vizei;

·         certificat de cazier judiciar sau alt document cu aceeaşi valoare juridică, eliberat de autoritățile din statul de domiciliu sau reședință și, după caz, apostilat sau supralegalizat.

·    
4.  Angajare în muncă – D/AM:

·         copia avizului de angajare, eliberat în condiţiile legislaţiei speciale privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, sau, după caz, documente prin care solicitantul să facă dovada că se încadrează într-una din următoarele categorii exceptate de la această obligativitate:

o    străini al căror acces liber pe piaţa muncii din România este stabilit prin tratate încheiate de România cu alte state;

o     străini care urmează să desfăşoare activităţi didactice, ştiinţifice sau alte categorii de activităţi specifice în instituţii de profil acreditate ori autorizate provizoriu din România, în baza unor acorduri bilaterale, şi personalul cu calificare specială, în baza ordinului ministrului educaţiei naţionale, precum şi străinii care desfăşoară activităţi artistice în instituţii de cultură din România, în baza ordinului ministrului culturii;

o    străini care urmează să desfăşoare pe teritoriul României activităţi solicitate de ministere ori de alte organe ale administraţiei publice centrale sau locale ori de autorităţi administrative autonome;

o    străini care sunt numiţi la conducerea unei filiale, reprezentanţe sau sucursale de pe teritoriul României a unei companii care are sediul în străinătate, iar la data solicitării nu sunt asociaţi, acţionari sau administratori la o persoană juridică română şi, la filiala, reprezentanţa sau sucursala respectivă, nu mai există un alt străin care beneficiază de un drept de şedere în acest scop.

·         dovada mijloacelor de întreţinere la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru întreaga perioadă înscrisă în viză;

·         certificat de cazier judiciar sau alt document cu aceeaşi valoare juridică, eliberat de autorităţile din statul de domiciliu ori de reşedinţă și, după caz, apostilat sau supralegalizat;

·         asigurarea medicală pe perioada valabilităţii vizei.

·         solicitarea de viză depusă în baza unui aviz de angajare pentru lucrători sezonieri, în cuprinsul căruia nu se menţionează că angajatorul asigură cazarea solicitantului, trebuie să fie însoţită, suplimentar faţă de documentele menţionate mai sus, de dovada asigurării condiţiilor de cazare de natură să îi asigure un nivel de trai adecvat pentru toată durata şederii preconizate, sub forma unei rezervări ferme la o unitate de cazare, a unui act de proprietate ori de închiriere a unei locuinţe în România pe numele solicitantului sau a unei declaraţii autentificate privind asigurarea condiţiilor de cazare adecvată pentru solicitant, dată de titularul unui drept de proprietate sau de folosinţă a unei locuinţe de pe teritoriul României

·                     Străinul poate solicita viza de lungă şedere pentru angajare în muncă în termen de 60 de zile de la data obţinerii avizului de angajare de către angajator.

Atunci când străinul deţine un aviz de angajare eliberat de Inspectoratul general pentru Imigrări – Ministerul Afacerilor Interne, viza se aprobă de Centrul Naţional de Vize, în termen de 10 zile de la data depunerii cererii de eliberare a vizei. Pentru categoriile exceptate de la obţinerea avizului de angajare, viza se acordă după obţinerea avizului Inspectoratului General pentru Imigrări, în termen de 30 până la 45 de zile.

·     5.  Detaşare - D/DT:

·         copia avizului de detaşare eliberat în condiţiile legislaţiei speciale privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, cu excepţia următoarelor categorii:

o    străinii angajaţi ai persoanelor juridice cu sediul în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori în Confederaţia Elveţiană, detaşaţi în România, cu condiţia prezentării permisului de şedere din acel stat;

o    străinii care urmează să desfăşoare activităţi didactice, ştiinţifice sau alte categorii de activităţi specifice cu caracter temporar în instituţii de profil acreditate ori autorizate provizoriu din România, în baza unor acorduri bilaterale, şi personalul cu calificare specială, în baza ordinului ministrului educaţiei naţionale, precum şi străinii care desfăşoară activităţi artistice în instituţii de cultură din România, în baza ordinului ministrului culturii;

o    străinii care urmează să desfăşoare pe teritoriul României activităţi temporare solicitate de ministere ori de alte organe ale administraţiei publice centrale sau locale ori de autorităţi administrative autonome.

·         dovada mijloacelor de întreţinere la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru întreaga perioadă înscrisă în viză;

·         certificat de cazier judiciar sau alt document cu aceeaşi valoare juridică, eliberat de autorităţile din statul de domiciliu ori de reşedinţă și, după caz, apostilat sau supralegalizat;

·         asigurarea medicală pe perioada valabilităţii vizei.

·                     Străinii din categoriile exceptate de la obligativitatea prezentării copiei avizului de detaşare trebuie să prezinte următoarele documente:

·         copia contractului individual de muncă, înregistrat la autorităţile competente din statul membru respectiv, tradus şi legalizat;

·         permisul de şedere valabil eliberat de statul în care îşi are sediul angajatorul, în original şi în copie;

·          copia actului de detaşare, tradus şi legalizat;

·         dovada mijloacelor de întreţinere la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru întreaga perioadă înscrisă în viză;

·         certificat de cazier judiciar sau alt document cu aceeaşi valoare juridică, eliberat de autorităţile din statul de domiciliu sau de reşedinţă și, după caz, apostilat sau supralegalizat;

·         asigurarea medicală pe perioada valabilităţii vizei.

·                     Străinul poate solicita viza de lungă şedere pentru detaşare, în termen de 60 de zile de la data obţinerii avizului pentru detaşare de către angajator.

Atunci când străinul deţine un aviz pentru detaşare, eliberat de Inspectoratul general pentru Imigrări – Ministerul Afacerilor Interne, viza se aprobă de Centrul Naţional de Vize, în termen de 10 zile de la data depunerii cererii de eliberare a vizei. Pentru categoriile exceptate de la obţinerea avizului pentru detaşare, viza se acordă după obţinerea avizului Inspectoratului General pentru Imigrări, în termen de 30 până la 45 de zile.

·          

 

 

 

http://evisa.mae.ro/ro_Euro2020 

Informaţii generale cu privire la obţinerea vizelor pentru România

 Informaţii generale:



Politica de vize a României are drept bază prevederile Regulamentului (UE) 2018/1806 al Parlamentului European si al Consiliului din 14 noiembrie 2018 de stabilire a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viza pentru trecerea frontierelor externe şi a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de această obligaţie.


II. Am nevoie de viză pentru a intra în România ?



INFORMARE IMPORTANTĂ PENTRU TOŢI CETĂŢENII STRĂINI, INDIFERENT DACĂ SUNT SUPUŞI OBLIGATIVITĂŢII DE A DEŢINE O VIZĂ DE INTRARE, SAU NU:

Toţi străinii care doresc să călătorească în România trebuie să deţină un document de călătorie valabil, recunoscut de România, în care să poată fi aplicată, în caz de necesitate, o viză.

Valabilitatea documentului de călătorie trebuie să depăşească cu cel puţin 3 luni data valabilității vizei de intrare în România şi să fi fost eliberat în ultimii 10 ani.

Vă rugăm să consultaţi condiţiile de intrare pe teritoriul României, aici: http://evisa.mae.ro/ro_ConditionsOfEntry

INFORMARE IMPORTANTĂ PENTRU TOŢI PARTICIPANŢII LA EURO 2020, SUPUŞI OBLIGATIVITĂŢII DE A DEŢINE O VIZĂ DE INTRARE ÎN ROMÂNIA:

Vă rugăm să utilizaţi http://evisa.mae.ro , pentru a putea beneficia de procedura de stabilire a programărilor în vederea depunerii cererilor de vize.

Toţi solicitanţii de vize vor trebui să prezinte următoarele documente:


1. FORMULAR DE CERERE:


Completati manual ( descarca la http://www.mae.ro/node/1489 ) sau electronic – atunci când solicitarea este depusă prin intermediul http://evisa.mae.ro , din secţiunea „Solicită viză”.
Vă rugam folosiţi http://evisa.mae.ro , deoarece nu există altă metodă pentru o programare a aplicaţie de viză.


2. PAŞAPORT VALABIL:

Document de călătorie valabil şi acceptat de statul român, pe care să poată fi aplicată viza. Valabilitatea acestuia trebuie să depăşească cu cel puţin 3 luni data valabilității vizei de intrare în România pe care o solicitați şi totodată să fi fost eliberat în ultimii 10 ani.


3. FOTOGRAFII

Două fotografii color, de dată recentă, de dimensiune 3 X 4.

Este important de notat faptul că aceste informaţii se referă strict la vizele de scurtă şedere emise de România, care autorizează o şedere de până la 90 de zile în orice interval de 180 de zile.



- Pentru informaţii cu privire la regimul de vize în funcţie de ţară, puteţi consulta următoarele link-uri:

1. Lista statelor ai căror cetăţeni, posesori de pașapoarte simple, au nevoie de viză pentru a călători în România –

http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2019/2019_pdf/anexa_1_ro.pdf

2. Lista statelor ai căror cetăţeni, posesori de pașapoarte simple, nu au nevoie de viză pentru a călători în România -

http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2019/2019_pdf/anexa_2_ro.pdf

Cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene sunt exceptaţi în egală măsură de la obligativitatea deţinerii vizei de intrare;

3. Regimul aplicabil posesorilor de paşapoarte diplomatice, de serviciu/oficiale şi speciale– documentele de călătorie pentru care este prevăzută exceptarea de la obligativitatea deţinerii vizei române sunt marcate cu "x" –

http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2019/2019_pdf/2019.04.18_anexa_3_ro.pdf

- Cetăţenii străini posesori ai unor vize uniforme valabile pentru duble sau multiple intrări, vize cu valabilitate teritorială limitată, vize de lungă ședere și permise de ședere eliberate de statele Schengen, cât şi vize (în format uniform) de scurtă sau lungă ședere și permise de ședere eliberate de Bulgaria, Cipru şi Croaţia, sunt exceptaţi de la obligativitatea de a deţine o viză română. O condiţie esenţială pentru echivalarea vizelor şi permiselor de şedere în cauză este ca acestea să se afle în termenul de valabilitate, respectiv să nu fi fost epuizate numărul intrărilor, dreptul de şedere şi perioada de valabilitate aferente. Totodată, trebuie să aveţi în vedere că termenul de şedere pe teritoriul României nu poate depăşi dreptul de şedere înscris în vizele respective. Cu toate acestea, se impune a fi avut în vedere că, și în aceste condiții, la punctul de trecere a frontierei de stat, străinii aflaţi într-o astfel de situaţie vor trebui să prezinte următoarele documente: document valabil de trecere a frontierei de stat; viza eliberată de statul Schengen, care permite intrarea în România; documente care justifică scopul şi condiţiile şederii în România şi care fac dovada existenţei unor mijloace corespunzătoare atât pentru întreţinere pe perioada şederii, cât şi pentru întoarcerea în țara de origine.

- Dreptul de şedere pe teritoriul României poate fi calculat prin accesarea link-ului următor, unde a fost pus la dispoziţie un calculator: https://ec.europa.eu/assets/home/visa-calculator/calculator.htm?lang=en

- Sunt exceptaţi de la obligativitatea vizei române, străinii cu drept de şedere pe termen lung (valabilitate de cel puţin 5 ani) în statele membre ale Uniunii Europene.

*Cetăţean străin - persoana care nu are cetăţenia română, cetăţenia unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European ori cetăţenia Confederaţiei Elveţiene.



- Regimul de călătorie aplicabil cetăţenilor terţi membri de familie ai cetăţenilor Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sunt disponibile aici: http://evisa.mae.ro/ro_SpecificRules

- Având în vedere faptul că România nu este încă stat membru al spaţiului Schengen, viza de intrare în România este acordată exclusiv de către Misiunile Diplomatice sau Oficiile Consulare (MD/OC) ale României în străinătate, şi nu de către MD/OC ale altor state membre Schengen.

- Este important de notat faptul că depunerea unei cereri de viză română nu garantează obţinerea vizei de intrare.

- Totodată, este important de notat faptul că deţinerea unei vize române nu conferă un drept automat de intrare pe teritoriul României, întrucât verificări specifice vor fi efectuate la punctele de trecere a frontierei de stat. Potrivit legislaţiei române în vigoare, toţi cetăţenii străini care călătoresc în România vor trebui să facă dovada "existenţei unor mijloace corespunzătoare atât pentru întreţinere pe perioada şederii, cât şi pentru întoarcerea în ţara de origine sau pentru tranzitul către alt stat în care există siguranţa că li se va permite intrarea”. Pentru România, mijloace corespunzătoare pentru întreţinere presupun prezentarea sumei de 50 Euro pe zi, dar nu mai puţin de 500 Euro pentru întreaga perioadă de şedere. Vă rugăm să consultaţi condiţiile obligatorii pentru intrarea pe teritoriul României, aici: http://evisa.mae.ro/ro_ConditionsOfEntry


III. Unde poate fi depusă o cerere de viză română?



- Toţi solicitanţii de vize de intrare în România trebuie să depună cererile în format electronic, prin portalul eViza, la http://evisa.mae.ro/

- Cererile de vize sunt transmise în format electronic şi, ulterior, depuse fizic la MD/OC ale României care au competenţa teritorială în statele unde solicitanţii de viză se află legal. Lista MD/OC ale României poate fi consultată aici: http://www.mae.ro/en/romanian-missions/

- Străinii supuşi obligativităţii vizei de intrare trebuie să se adreseze MD/OC ale României, întrucât vizele NU pot fi eliberate la punctele de trecere a frontierei, această situaţie fiind prevăzută în legislaţia uniformă în vigoare, mai exact prin Codul Frontierelor Schengen.

În consecinţă, este încurajată depunerea cererii de viză la MD/OC ale României. Este important de notat faptul că cetăţenii străini care sunt supuşi obligativităţii de a deţine vize române şi decid să călătorească spre România fără a obţine viza corespunzătoare, riscă refuzul îmbarcării la punctul de plecare sau pe parcursul deplasării lor către România.


IV. Vizele de Tranzit Aeroportuar – Călătoria spre România:



- Recomandăm ca fiecare cetăţean străin care intenţionează să călătorească spre România pentru UEFA EURO 2020 să verifice dacă este supus obligativităţii de a deţine o viză de tranzit aeroportuar, în cazul în care călătoria sa presupune tranzitul prin zonele internaţionale ale aeroporturilor, în funcţie de ruta aleasă.

- Obţinerea unei vize de tranzit aeroportuar, in caz de necesitate, este obligaţia şi responsabilitatea fiecărui participant.

- În caz de necesitate, aceste vize se obţin de la autorităţile competente ale statelor unde se va desfăşura tranzitul aeroportuar.


V. Procedura de depunere a cererii de viză română – Cum ar trebui să depun cererea şi ce tip de viză mi se potriveşte?





Vă rugăm să utilizaţi http://evisa.mae.ro , întrucât nu există alternativă la procedura de stabilire a programărilor online, în vederea depunerii cererilor de vize.

Toate informaţiile relevante cu privire la politica de vize a României pot fi consultate prin accesarea http://evisa.mae.ro/

Vizele vor fi procesate în cel mai scurt timp posibil, însă cererile de vize trebuie depuse în timp util. Recomandăm ca cererile de vize să fie depuse cu cel puţin 14 zile înainte de data estimată a sosirii în România, dar nu mai devreme de 3 luni de la data planificată pentru sosirea în România.

Potrivit legislației în vigoare, taxa de viză percepută este de 60 EUR.

Pentru a călători în România în scopul participării la meciurile de fotbal organizate în cadrul EURO 2020, recomandăm să verificaţi cu atenţie în ce categorie vă încadraţi.

Atunci când este necesară prezentarea la interviul specific pentru viză, toate documentele jutificative necesare vor fi prezentate în original şi copie. Este important de reţinut faptul că, după caz, consulul poate solicita oricând consideră necesar documente justificative suplimentare.

Toţi solicitanţii de vize de intrare în România trebuie să prezinte următoarele documente:


1. FORMULAR DE CERERE:


Completati manual ( descarca la http://www.mae.ro/node/1489 ) sau electronic – atunci când solicitarea este depusă prin intermediul http://evisa.mae.ro , din secţiunea „Solicită viză”.
Vă rugam folosiţi http://evisa.mae.ro , deoarece nu există altă metodă pentru o programare a aplicaţie de viză.


2. PAŞAPORT VALABIL:

Document de călătorie valabil şi acceptat de statul român, pe care să poată fi aplicată viza. Valabilitatea acestuia trebuie să depăşească cu cel puţin 3 luni data valabilității vizei de intrare în România pe care o solicitați şi totodată să fi fost eliberat în ultimii 10 ani.


3. FOTOGRAFII

Două fotografii color, de dată recentă, de dimensiune 3 X 4.

1. Proceduri de acordare a vizelor 
pentru participanţi:

Vizele de scurtă ședere (90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile / fără posibilitatea prelungirii) sunt acordate membrilor delegaţiilor echipelor (ex.: oficiali, membri ai delegaţiilor echipelor participante, inclusiv jucători, antrenori, medici etc.) sau altor categorii de participanţi care călătoresc în scopul părticipării la EURO 2020 (ex.: reprezentanţi media).

a) Viza de scurtă ședere pentru activităţi sportive (simbol C/SP) poate fi acordată doar cu prezentarea următoarelor documente justificative:

- Scrisoare emisă de UEFA (care să ateste asigurarea medicală şi cazarea);

- Bilet de călătorie până la destinaţie, sau carnet de conducere valabil, Cartea Verde a maşinii şi documentele de înmatriculare ale mijlocului de transport - în cazul conducătorilor auto;

b)Viza de scurtă ședere pentru “alte scopuri” (simbol C/ZA) poate fi acordată doar cu prezentarea următoarelor documente justificative:

- Scrisoare emisă de UEFA (care conţine justificarea deplasării solicitantului în România şi, după caz, atestă asigurarea mijloacelor de întreţinere, asigurare medicală şi cazare);

- Bilet de călătorie până la destinaţie, sau carnet de conducere valabil, Cartea Verde a maşinii şi documentele de înmatriculare ale mijlocului de transport - în cazul conducătorilor auto;

- Asigurare medicală de călătorie care să acopere valabilitatea întregii perioade de ședere solicitate – cu acoperire de cel puţin 30 000 EUR;

- Dovada mijloacelor de întreţinere în cuantum de 50 euro/zi pentru întreaga perioadă, dar nu mai puţin de 500 euro ori echivalentul în valută convertibilă;

- Voucher sau rezervare fermă la o unitate de cazare turistică sau, în cazul în care UEFA asigură cazarea, o dovadă în acest sens.

2.Proceduri de acordare a vizelor 
pentru suporteri (deţinători ai biletelor de participare la EURO2020):

Vizele de scurtă ședere (90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile / fără posibilitatea prelungirii) sunt acordate suporterilor.

Viza de scurtă ședere pentru “alte scopuri” (simbol C/ZA), poate fi acordată doar cu prezentarea următoarelor documente justificative:

- Bilet de intrare pentru a asista la unul sau mai multe meciuri;

- Bilet de călătorie până la destinaţie, sau carnet de conducere valabil, Cartea Verde a maşinii şi documentele de înmatriculare ale mijlocului de transport - în cazul conducătorilor auto;

- Asigurare medicală de călătorie care să acopere valabilitatea întregii perioade de ședere solicitate – cu acoperire de cel puţin 30 000 EUR;

- Dovada mijloacelor de întreţinere în cuantum de 50 euro/zi pentru întreaga perioadă, dar nu mai puţin de 500 euro ori echivalentul în valută convertibilă;

- Voucher sau rezervare fermă la o unitate de cazare turistică sau, în cazul în UEFA asigură cazarea, o dovadă în acest sens.

Deţinerea unei vize de intrare în România nu garantează intrarea pe teritoriul României, întrucât la punctele de trecere a frontierei de stat se desfăşoară verificări specifice.

Recomandăm consultarea condiţiilor de intrare pe teritoriul României, aici: http://evisa.mae.ro/ro_ConditionsOfEntry

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu