miercuri, 15 februarie 2017

Instanțele din Franța.


Instanțele ordinare din Franța


Asistență juridică

Dreptul la asistență juridică permite celor care nu dispun de resurse financiare suficiente pentru a acoperi costurile unui caz judiciar sau reprezentare juridică. Sistemele de asistență judiciară există în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE), în ambele proceduri civile și penale.



Imaginați-vă o situație în care vă aflați în litigiu cu cineva în propria țară sau în străinătate și doriți să luați cazul în instanță sau o situație în care vi se cere să vă apărați dacă cealaltă parte ia inițiativa de a aduce un caz împotriva ta. Imaginați-vă o situație în care sunteți acuzat de infracțiuni în propria țară sau în străinătate și nu își pot permite consultanță juridică și / sau reprezentare în fața unei instanțe penale. In toate aceste exemple pe care le pot solicita asistență juridică.
Dreptul la asistență juridică este consacrată prin:
Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) - Articolul 6 alineatul (3) litera (c) din CEDO garantează dreptul la asistență juridică în cazul în care pârâtul nu are mijloace suficiente pentru a plăti pentru asistență juridică, precum și pentru a beneficia de asistență juridică gratuită atunci când interesele justiției impune acest lucru.
Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene - Articolul 47 din Cartă prevede că asistența judiciară sunt puse la dispoziția celor care nu dispun de resurse suficiente , în măsura în care este necesar un astfel de ajutor pentru a asigura accesul efectiv la justiție.
asistență juridică în cadrul unei proceduri civile
dispute naționale
Un sistem de asistență juridică există în toate statele membre ale Uniunii Europene. În cazul în care sunteți în litigiu cu o companie, un profesionist, un angajator sau o altă persoană din țara dvs. de reședință și nu dispun de resurse financiare suficiente pentru a face față unui caz instanță, puteți solicita asistență juridică în conformitate cu reglementările naționale în vigoare.
O comparație a sistemelor naționale privind asistența juridică relevă, totuși, că există diferențe fundamentale în filozofia, organizarea și gestionarea sistemelor de asistență juridică în statele membre. În ceea ce privește filozofia sistemelor, obiectivul general în unele state pare a fi de a face servicii juridice și accesul la justiție, în general, disponibile, în timp ce în altele, asistența juridică poate fi disponibilă doar pentru cei mai săraci.
Pentru a obține informații mai detaliate , vă rugăm dați clic aici (veți fi redirecționat către pagina dedicată a Rețelei Judiciare Europene în materie civilă și comercială . NOTĂ: Aceste pagini sunt în prezent în curs de eliminare înainte de migrarea viitoare în portalul european e-justiție. Prin urmare, datele din anumite pagini poate depășite.).
litigiile transfrontaliere
Dacă sunteți într - un litigiu cu o companie, un profesionist, un angajator sau o altă persoană în străinătate și nu dispun de resurse financiare suficiente pentru a aduce un caz în instanță, puteți solicita asistență juridică în cazul litigiilor transfrontaliere.
Pentru a facilita accesul la asistență juridică în materie civilă și comercială, directiva a fost adoptată privind asistența juridică în chestiuni transfrontaliere.
Acesta acoperă consiliere precontencioasă în vederea ajungerii la un acord înainte de inițierea unei proceduri judiciare; asistență juridică în aducerea unui caz în fața instanței și reprezentarea de către un avocat în instanță și de asistență, sau de scutire de costul procedurilor.
În scopul de a obține asistență juridică în probleme transfrontaliere, trebuie să completați formularul relevant pentru cererile de asistență judiciară. Directiva prevede două forme: una pentru cererile de asistență juridică și unul pentru transmiterea cererilor de asistență judiciară. Ele sunt disponibile aici în toate limbile UE.
asistență juridică în cadrul procedurilor penale
Statele membre au propria lor legislație proprie de stabilire a modului în care asistența juridică urmează să fie furnizate în cadrul procedurilor penale aflate sub jurisdicția lor. În viitor, e-justiție Portalul european va furniza informații detaliate în acest domeniu.
În ceea ce privește cazurile transfrontaliere, nu există în prezent nu există o legislație a UE cu privire la acest subiect.

Această pagină este menținută de către Comisia Europeană. Informațiile de pe această pagină nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Comisiei Europene. Comisia nu își asumă nici o responsabilitate sau răspundere cu privire la informațiile sau datele conținute sau la care se face referire în prezentul document. Vă rugăm să consultați avizul juridic în legătură cu normele privind drepturile de autor pentru paginile europene.


Ultima modificare: 24/02/2016 Sursa : https://e-justice.europa.eu/content_legal_aid-55-en.do

Vezi și
VIRUSUL - SPAIMA OMENIRII
PERMISUL DE ȘEDERE
Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase
Fii propriul tău nutriționist
Planet REBOOT
Ttatăl fondator al Uniunii Europene.
Colonizarea de pe Marte !
Ne pregătim pentru Marte
Robot pe Marte
Ce să mai citim?
Tatăl fondator al Uniunii Europene.
Colonizarea de pe Marte !
Ne pregătim pentru Marte
Colonizarea Marte poate determina umanitatea să-și modifice ADN-ul ?
Cine mai urăște să poarte mască?


Curțile de primă instanță
instanțele civile
1. instanțele regionale
O instanță regională (Tribunalul de Mare Instanță) aude litigiile dintre părți private (cauze civile) , în cazul în care valoarea în litigiu este de peste 10 000 €.
De asemenea , are competență în următoarele domenii, indiferent de valoarea creanței:
dreptul familiei: căsătorie, filiație, adopție, declarații care o persoană care lipsesc (d'DECLARAłIILE absență);
rectificarea înregistrărilor de stare civilă ( état civilă: nașteri, căsătorii, decese etc.);
serie;
penalități (amendes civiles) suportate de către funcționarii publici înregistrări (officiers d'etat civilă);
acțiuni în privința cererilor de bunuri imobile (acțiuni IMMOBILIERES);
dizolvarea asociațiilor;
protecție împotriva creditorilor (sauvegarde), de recuperare a supravegheat-instanță (redressement judiciaire) și lichidare de către instanța de judecată (Judiciaire lichidare), în cazul în care debitorul nu este nici un comerciant , nici o persoană înregistrată în registrul de meserii și meserii (Répertoire des métiers);
accident și asigurarea de boală la locul de muncă pentru persoanele care castiga non-salariale care lucrează în agricultură;
taxele de înregistrare (drepturilor de înregistrare), taxele pentru publicarea anunțurilor de registru funciar (taxe de publicité foncière), taxe de timbru (Droits de timbru) și impozitele indirecte, precum și alte taxe echivalente cu aceste taxe, taxe sau drepturi;
contracte de leasing imobiliare comerciale (Baux commerciaux), cu excepția litigiilor în ceea ce privește stabilirea chiriei pentru contractele de leasing revizuite sau reînnoite, contracte de leasing de proprietate profesională și activitate de ambarcațiuni (professionnels BAUX), și contracte provizorii în scopuri comerciale (convenții d'ocupație précaire en matière commerciale );
pretențiile de falsificare (inscripția en faux) , formulată în obiecții cu privire la documentele autentice (Actes authentiques);
acțiuni civile pentru defăimare (diffamation) sau pentru insultă (vătămare), indiferent dacă sunt sau nu publice, și dacă verbal sau în scris.
Instanța penală (tribunal correctionnel) este divizia penală a instanței regionale: este competentă pentru a încerca de infracțiuni intermediare ( délits, vezi mai jos).
O instanță regională este formată din judecători profesioniști (magistrats): presedintele, vicepresedintii, judecătorii ordinare, sfatului de Stat (Procureur de la République), adjunct procurorului (vice-procureurs) și asistentul procurorului (substituts) .
Există, de asemenea, judecătorii specializați ai instanțelor regionale, inclusiv în cele ce urmează.
Judecătorul în materie de minori, sau ale judecătorului pentru copii (juge des enfants), are puterea de a lua măsuri pentru a proteja minorii care sunt în pericol, și să încerce minorilor acuzați de infracțiuni minore și intermediare (contravenții, délits). În cazul în care judecătorul decide fără a publicului prezent, el sau ea poate dispune doar măsuri în vederea unei mai bune educarea minorului (MESURES éducatives); atunci când judecătorul prezidează tribunalul pentru minori (tribunal pour enfants), el sau ea sta cu doi evaluatori (assesseurs) care nu sunt judecători profesioniști , iar instanța are competența de a dispune măsuri pentru o mai bună educarea minorului sau a unei pedepse penale după caz.
Judecătorul pentru executarea pedepselor (juge de l'aplicare des peines) determină modul în care o pedeapsă privativă de libertate trebuie să fie executată. În cazul în care condamnatul este închis, judecătorul poate ordona că atenueaza natură , în pedeapsa, cum ar fi plasarea în afara, semi-libertate, eliberare condiționată, sau eliberarea de sub supraveghere electronică; în cazul în care condamnatul nu este închis, judecătorul supraveghează executării pedepsei, în cazul , de exemplu , a unei pedepse suspendată în perioada de probă (emprisonnement avec sursis et mise à l'épreuve), munca în folosul comunității (durerile nașterii d'intérêt général), sau supraveghere socială și judiciară (Suivi socio-judiciaire).
Cercetare penală judecător (juge d'instruction) raportează divizia de investigare a curții de apel ( chambre de l'instrucțiuni de la Cour d'appel). Într - o anchetă penală este obligat judecătorul de instrucție să ia toate măsurile care ar putea să ducă la adevăr. Judecătorul de instrucție asamblează toate probele, fie că este împotriva unui suspect sau în favoarea suspectului. În cazul în care judecătorul consideră că investigația este completă, el sau ea poate face o comandă de descărcare a suspectului (Ordonnance de bază non-lieu), sau comite persoana care face obiectul anchetei de judecată de către instanța penală sau instanța de judecată Juri (cour d "Assises). Judecătorii de instrucție nu poate prelua cazuri din proprie inițiativă. Cazuri trebuie să fie menționate pentru investigații de către statul de avocat sau de către o parte vătămată care depune o plângere întemeiată pe o infracțiune și solicită să fie tratate ca parte civilă în procedura penală (constituția de parte civilă).
Instanța regională se află , în general , în orașul șef al unui departament, dar există instanțe regionale care stau în alte locuri. La 1 ianuarie 2013 au existat 161 de instanțele regionale.
2. Instanțele districtuale
Instanța de circumscripție (tribunal d'instanță) aude litigiile dintre părți private (cauze civile) în cazul în care valoarea în litigiu nu depășește 10 000 €.
Ea are și alte domenii de competență conferite acesteia, cum ar fi ordinele de poprire gripare salariile (saisies des Remunerările du travail), contracte de rentă viață (rentes viagères), dispute legate de alegeri, și închirieri de locuințe proprietate (Baux d'locuire). Ea are unele zone de jurisdicție administrativă prea: de exemplu, grefierul șef al unui tribunal districtual emite certificate de cetățenie.
Secția Penală a unui tribunal districtual este instanța de poliție (tribunal de poliție), care este competentă pentru a încerca infracțiuni minore de - a cincea clasă ( contraventiilor de la Cinquième classe, vezi mai jos).
Un judecător al instanței de circumscripție , de asemenea , se ocupă cu tutelă materie, deși nu în cazul minorilor, care în conformitate cu o lege a trecut la 12 mai 2009 acum intră sub jurisdicția unui judecător de familie , la instanța regională: judecătorul instanței districtual protejează adulții vulnerabili , prin supravegherea gestionarii resurselor lor.
Un tribunal districtual este alcătuit din unul sau mai mulți judecători, însă cazurile sunt întotdeauna judecate de un singur judecător.
Instanța de circumscripție se află , în general , în orașul șef al unui arondisment. La 1 ianuarie 2013 au existat 307 judecătorii de sector.
3. Instanțele locale
Instanța locală (juridiction de proximité) aude litigiile civile între părți private în cazul în care suma în litigiu este mai mică de 4 000 €.
Curțile locale încearcă , de asemenea , infracțiuni minore în primele patru clase.
În instanța locală Biroul Consilierului de stat ( ministère public, care aduce , în esență , procuratura) nu trebuie să fie reprezentat de un ofițer de drept atașat la Biroul Consilierului de Stat însăși, și poate fi reprezentat , de exemplu , de un comisar de poliție (commissaire de poliție) .
4. Instanțele comerciale
Instanța comercială (tribunal de comerț) ascultă litigiile privind contractele între comercianți, sau între instituții de credit, sau ambele, și dispute privind societățile comerciale sau tranzacții comerciale între părți de orice fel. Instanța comercială , de asemenea , se ocupă cu procedurile privind întreprinderile aflate în dificultate.
Judecătorii de la instanțele comerciale nu sunt judecători de carieră , ci comercianții aleși. Aceștia sunt aleși pentru un mandat de doi sau patru ani , de către un colegiu electoral format din judecători actuali și foști ai tribunalelor comerciale și ale comercianților delegaților (délégués consulaires), care sunt ei înșiși comercianți aleși în zona de competența instanței.
La 1 ianuarie 2013 au existat 134 de instanțe comerciale.
5. tribunale ocuparea forței de muncă
Tribunalul de muncă (conseil de prud'hommes) norme privind litigiile individuale între angajatori și angajați în legătură cu un contract de muncă sau de ucenicie.
tribunalele de muncă sunt formate din judecători aleși, reprezentând jumătate angajatori și jumătate care reprezintă angajații. Un tribunal ocuparea forței de muncă este împărțit în cinci divizii specializate, pentru conducere, producție, comerț distributiv și servicii comerciale, agricultură, precum și activități diverse. În cazul în care cei patru membri de audiere un caz sunt legate, tribunalul va fi prezidat de un judecător de judecătorie.
Există una sau mai multe tribunale de muncă în fiecare departamental, și cel puțin unul în zona de competență a fiecărei instanțe regionale.
Există 210 tribunale de muncă.
6. tribunale de securitate socială
Tribunalul de securitate socială (tribunal des affaires de la sécurité sociale) norme privind litigiile dintre fondurile de securitate socială (caisses de sécurité sociale) și utilizatori, de exemplu în ceea ce privește calitatea de membru al unui fond sau acordarea și plata prestațiilor.
O securitate socială tribunal este format dintr-un președinte, care este un judecător al instanței regionale, și evaluatori, care nu sunt judecători profesioniști, numiți pentru trei ani de către primul președinte al curții de apel dintr-o listă întocmită pentru zona în competența tribunalului special de către directorul regional pentru tineri, sportul și coeziunea socială, ca urmare a nominalizărilor prin comerț cu cele mai reprezentative și organizațiile profesionale. Președintele tribunalului de securitate socială dă, de asemenea, opinia sa.
Există 115 tribunale de securitate socială.
7. tribunale pentru persoanele cu handicap
Tribunalul de invaliditate (tribunal du contentieux de l'incapacité) judecă litigiile privind invaliditatea sau incapacitatea de muncă a unei persoane acoperite de asigurări sociale, adică starea de invaliditate sau gradul de invaliditate cauzată de o boală profesională sau de alt sau accident.
Un tribunal de invaliditate este formată dintr-un președinte, care este un judecător de onoare sau o persoană calificată, un evaluator care reprezintă angajații, precum și un evaluator care reprezintă angajatorii sau persoanele care desfășoară activități independente; ambii evaluatori sunt numiți pentru trei ani de către primul președinte al curții de apel pentru zona, dintr-o listă întocmită de către director regional pentru tineri, sportul și coeziunea socială, în urma nominalizări la organizațiile profesionale cele mai reprezentative.
Exista 26 tribunale de invaliditate.
Căile de atac sunt posibile de tribunalele de invaliditate la Curtea Națională pentru persoanele cu handicap și Rata de Occupational Asigurarea de accidente (Cour de l'incapacité nationale et de la l'asigurare de tarifare des accidente du travail), care este , de asemenea , instanța de primă și ultimă instanță pentru litigiile privind ratele de asigurare împotriva accidentelor de muncă.
8. tribunale terenuri agricole
Tribunalul de teren agricol (tribunalul paritaire des Baux ruraux) aude disputele dintre proprietari și chiriași de terenuri agricole cu privire la diferite forme de leasing sau contract de închiriere și exploatarea terenurilor (fermage, métayage, Baux à cheptel, Baux à domaine congéable, Baux à complants, emphytéotiques BAUX, sau Contrats d'exploatare de Terres vocație Pastorale).
Tribunalul este prezidat de un judecător de judecătorie. Președintele a sta cu patru evaluatori de bază non-profesionale: două dintre ele sunt proprietari și doi sunt chiriași, iar toate cele patru sunt aleși de către colegii lor timp de șase ani de la listele de candidați întocmite de prefect următoarele nominalizări de către un comitet pentru pregătirea electorală liste.
instanțele penale
1. instanțele Juri
Curtea cu Juri (cour d'Assises) încearcă infracțiuni grave (infracțiuni): acestea sunt infracțiuni în categoria cea mai gravă, care transportă o frază de la zece ani închisoare la închisoare pe viață.
Există o instanță juri în fiecare département, dar aceasta nu este o instanță constituită permanent. Datele ședințelor sale de deschidere sunt stabilite ori de câte ori este necesar. În cele mai mari departamente, cu toate acestea, instanța Juri stă aproape în permanență.
Instanța de judecată este alcătuit din trei judecători de carieră - un președinte , care este presedintele unei diviziuni sau a unui judecător obișnuit la curtea de apel și doi evaluatori care sunt judecători obișnuiți de la curtea de apel sau de judecători de la instanța regională pentru departamentul - și un juriu format din șase cetățeni ales prin tragere la sorți. În cazul în care se ocupă cu infracțiuni grave comise de minori este numit instanța Juri pentru minori (cour d'Assises des Mineurs). În acest caz , cei doi evaluatori sunt judecători ai instanțelor pentru minori.
Unor infracțiuni prevăzute de legislația sau de terorism drept militar, sau legate de traficul de droguri, sunt judecate de către o instanță juri compusă din numai judecători.
Oficiul de Stat Counsel este reprezentat de un avocat general (avocat general).
2. instanțele penale
Instanța penală (tribunal correctionnel) are competența de infracțiuni intermediare (délits): acestea sunt infracțiuni care poartă o pedeapsă de cel mult 10 ani închisoare sau o amendă de cel puțin 3 € 750. Instanta penala este o divizie a Instanța regională. Regula generală este că acesta este compus din trei judecători profesioniști, dar există și prevederi pentru infracțiuni specifice care urmează să fie tratate de către un singur judecător.
Oficiul de Stat Counsel este reprezentat de către consiliul de stat (Procureur de la République) sau unul dintre asistenții sfatului stat (substituts).
3. instanțele de poliție
Instanța de poliție (tribunal de poliție) încearcă infracțiuni minore de - a cincea clasă (contraventiilor de classe Cinquième). Ea se află la judecătorie. Este o instanță cu un singur judecător, judecătorul fiind un judecător al instanței teritoriale.
Oficiul de Stat Counsel este reprezentat de către consiliul de stat sau de unul dintre asistenții sfatului stat .
4. Instanțele locale
Instanța locală (juridiction de proximité) încearcă infracțiuni minore de la prima la a patra clase (contravenții de la première à la quatrième Classe). Ea se află la judecătorie. Judecătorul este un judecător local, care stă singur.
Funcțiile Biroul Consilierului de Stat sunt în general exercitate de un comisar de poliție.
5. instanțele penale specializate
De asemenea , există instanțe specializate care se ocupă de probleme specifice în materie penală, precum instanțele comerciale maritime (tribunaux Maritimi commerciaux), din care există în prezent 14, și care încearcă anumite infracțiuni maritime.
Curțile de-a doua instanță
A curților de apel (cours d'appel) judecă apelurile cu privire la punctele de fapt și de drept (Appels) împotriva hotărârilor date deja de către curțile de primă instanță.
O curte de apel este compus doar judecători profesioniști: un prim președinte (premier Président), președinți de diviziuni (Presedinti de Chambre) și judecătorii obișnuiți curților de apel (conseillers) (acest lucru nu se aplică în cazul instanței Juri de apel, a se vedea mai jos) .
Fiecare instanță sa specializat diviziuni care se ocupă de cauze civile, sociale, comerciale sau penale, fiecare compus din trei judecători profesioniști: un președinte și alți doi judecători.
Căile de atac împotriva hotărârilor unei instanțe juri sunt audiate de către o instanță Juri de apel (Cours d'Assise d'appel), membrii care sunt desemnate prin divizarea penală a Curții de Casație. Curtea cu Juri de apel are un juriu format din nouă.
Căile de atac împotriva hotărârilor pronunțate în cauzele de handicap sunt audiate de către Curtea Națională pentru persoanele cu handicap și Rata de Occupational Asigurarea de accidente.
Oficiul de Stat Counsel este reprezentat de Consilierul Principal de Stat (procureur général) sau un Principal de Stat Consilier Asistent (général substitut).
Curtea de Casație
Curtea de Casație (Cour de cassation) este instanța supremă în structura instanței ordinare. Se asaza la Paris. Funcția sa este de a verifica dacă deciziile instanțelor inferioare nu intră în conflict cu un anumit punct de drept: nu face nici o nouă evaluare a faptelor. Aceasta nu este considerată ca o instanță a treia instanță: menține uniformitatea jurisprudenței, și acționează ca regulator al legii și respectarea legalității.
O hotărâre a Curții de Casație este livrat ca răspuns la un apel la chestiuni de drept (pourvoi en casare) , introdusă de o parte care face obiectul unei hotărâri judecătorești, sau de către Biroul Consilierul de Stat.
În cazul în care Curtea consideră că hotărârea atacată nu a fost reținută în conformitate cu normele legale, se anulează hotărârea (casse la décision). Apoi , trimite cauza înapoi la o altă instanță spre rejudecare.
În caz contrar, aceasta respinge recursul, iar hotărârea atacată este definitivă.
În cazuri excepționale, poate fi că casarea hotărârii nu impune ca fondul cauzei să fie reexaminată, iar Curtea de Casație poate apoi anulează hotărârea fără remisivă - l spre rejudecare (sans casser retrimiterii). Acesta poate reprima , de asemenea , o hotărâre fără remitentă - l spre rejudecare, și să decidă cazul în sine, în cazul în care acesta este în măsură să se aplice regula corectă a legii , în lumina faptelor constatate de instanța care a examinat fondul cauzei (ale cărei constatări și aprecieri de fapt, Curtea de Casație nu va reexamina).
Curtea de Casație este împărțită în diviziuni (Chambres): trei diviziuni civile, o divizie comerciala, o diviziune socială și o diviziune penală, fiecare compus dintr - un președinte și alți judecători profesioniști. În funcție de natura cauzei, Curtea poate , de asemenea , stau ca o bancă comună ( chambre Mixte, cel puțin trei divizii împreună) , fie ca o instanță completă ( Assemblée plénière, constând din primul președinte, președinții de divizare și judecătorilor obișnuiți) .
Oficiul de Stat Counsel este reprezentat de Consilierul Principal de Stat și avocaților generali.
baze de date juridice
Baze de date juridice din Franța sunt accesibile prin intermediul internetului ca un serviciu public. Légifrance Site - ul se referă la hotărârile Curții de Casație și curțile de apel:
pe baza de date "CASS", pentru hotărârile publicate ale Curții de Casație,
pe baza de date "INCA", pentru hotărârile nepublicate, și
pe baza de date "CAPP", pentru hotărârile curților de apel.
Este de acces la baza de date gratuit?
Da, accesul la baza de date este gratuit.
Scurtă descriere a conținutului
Hotărârile sunt disponibile în limba franceză. De asemenea, unele hotărâri sunt disponibile în limba engleză, arabă sau traducere chineză.
Baza de date CASS are un stoc de 120 000 de hotărâri, cu 2 100 adăugate anual.
Baza de date INCA are un stoc de 246 000 de hotărâri, cu 10 000 adăugate anual.
bază de date La CAPP are un stoc de 19 000 de hotărâri, cu 20 000 adăugate anual.
Link-uri conexe
Jurisdicția tribunalelor - Franța
Versiunea în limba națională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Modificări posibile introduse în original de către autoritatea națională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană nu își asumă nicio responsabilitate sau răspundere cu privire la informațiile sau datele conținute sau la care se face referire în prezentul document. Vă rugăm să consultați avizul juridic pentru a vedea regulile privind drepturile de autor pentru statul membru responsabil pentru această pagină.

Ultima modificare: 19/09/2013


Sursa : https://e-justice.europa.eu/content_ordinary_courts-18-fr-en.do?member=1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu